Saif al-Islam kan niet voor moord vervolgd worden omdat Libië niet over de bewijzen zou beschikken. Ze zijn er wel naar op zoek, maar daar blijft het voorlopig bij. Wat er juridisch met hem moet gebeuren, is nog een groot vraagteken. Het Internationaal Strafhof in Den Haag wil hem uitgeleverd zien. Er loopt daarom ook een arrestatiebevel tegen Saif.

Libië is echter niet bereid om de zoon van de ex-dictator uit te leveren, want 'ze zijn door de chaos in hun land niet in staat om een ingewikkelde rechtszaak te voeren', zegt Reed Brody van Human Rights Watch.

'Saif wordt hardhandig aangepakt'

Ook Amnesty International wil dat Saif al -Islam onmiddellijk uitgeleverd wordt aan Den Haag. De zaak wordt zelfs nog ingewikkelder omdat Saif niet in de Libische hoofdstad Tripoli vastgehouden wordt. En de militanten in Zintan, de bergstreek waar hij sinds zijn arrestatie zit, weigeren hem over te leveren aan Tripoli.

De advocaten van de zoon van de ex-dictator waarschuwen ondertussen voor het lot van hun cliënt. Volgens hen wordt Saif hardhandig aangepakt in de cel. 'Het zou een bespotting van de toekomst van een vrije Libische staat zijn als Saif hetzelfde lot zou ondergaan als zijn vader', adlus de advocaten.

Bron: De Standaard