Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Saturday19 January 2019

Friday, 24 August 2012 09:00

IJzerwake, relevantie en toekomst? [RechtsActueel]

Written by 

 

door Ruben Rosiers, Senior Seniorum NSV! - De Vlaamse beweging heeft zo haar stokpaardjes. Wandelingen, zangfeesten, drankfestijnen… en elk jaar de IJzerwake. Dit jaarlijks evenement trekt enkele duizenden Vlamingen, al dan niet bejaard , naar een afgelegen weide in Vlaams Lutjebroek. De quasi gratis bussen en de meestal gunstige weersomstandigheden houden het bezoekersaantal nog hoog, maar de vergrijzing zal niet lang meer op zich laten wachten. Stilstaan is achteruitgaan en elke zichzelf respecterende politieke beweging doet aan zelfevaluatie. Zodoende, mijn nederige bijdrage aan dit debat.

V-PARTIJEN

Met de recente opmars van de N-VA had men verwacht dat de ‘bewegers’ (of toch minstens het bezoekersaantal op de Wake) zou stijgen naar ongekende hoogtes. Voor die dwaalredenering had ik terug in 2009 al gewaarschuwd. Nu, zie en aanschouw het resultaat.

De N-VA heeft zichzelf steeds consequent buiten dat deel van de Vlaamse Beweging geplaatst dat zij niet konden recupereren en de recente uithaal van Jan Peumans naar de NSV! was hiervan het meest recente hoogtepunt. Tot daar de eerste illusie: de N-VA is een politieke partij pur sang, politiek om de politiek. Alsof Vlaanderen ineens terug interesse zou krijgen in de Vlaamse Beweging door die partij slaafs te volgen. En alsof die partij ineens zou luisteren naar de Vlaamse Beweging wanneer zij dat simplisme van een Forza Flandria kermt. Ik kan hen geen ongelijk geven…

TOEKOMST, OF STILLE DOOD?

Indien de IJzerwake zichzelf relevant wil houden, dan moet zij zichzelf eerst en voor het eerst relevant maken. Enkele zaken die alvast NIET de oplossing zijn: een cantus, een verlaging van de bierprijs, alcohol in het algemeen, een wandeling in het bos of een revolutionair geel-zwart ballenbad voor de kinderen.

Dit zullen geen nieuwe mensen aantrekken, ze dienen enkel tot politieke masturbatie en een verdieping van het sektarische element. Nu, de IJzerwake dient niet enkel te sleutelen aan het praktische concept, het probleem ligt vooral in het ideologische. Met andere woorden, welke meerwaarde wil de IJzerwake in vredesnaam (pun intended) bereiken?

De tijd van de twee grote oorlogen ligt al ver achter ons. Respect voor zij die gevallen zijn is normaal, maar irrelevant in de contemporele politiek. De gemiddelde Vlaming wéét niet eens dat Vlaanderen momenteel in oorlog is en bezettingstroepen levert (Syrië, Libië, Afghanistan, Kosovo…), dat er Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel liggen of dat wij via de NAVO schatplichtig zijn aan landen zoals Albanië en Turkije.
Zou het debat niet beter daar eens over gaan?

Op den duur zouden we nog jaloers gaan worden op de linkerzijde in dit land. Een evenement zoals Manifiesta trekt dubbel zoveel volk als de Wake, organiseert interessante en relevante debatten en moet het met heel wat minder media-aandacht doen. Wanneer VRT en VTM het nog de moeite waard vinden om naar de Wake af te zakken, dan lijkt dit mij eerder uit leedvermaak.

WAKKER WORDEN!

De IJzerwake kan en zal enkel overleven wanneer zij haar boodschap modern en concreet naar de 21ste eeuw brengt. Er is genoeg herdacht, nu mag er eens nagedacht worden. Wanneer de Wake bjivoorbeeld de moed zou hebben om (net zoals de NSV!) de onmiddellijke uittreding van Vlaanderen/België uit de NAVO te eisen, het zou al goed zijn. En als mijnheer De Wit de ‘Vlaamse’ parlementsleden sterk zou berispen die instemden met de bezetting van Afghanistan, het platbombarderen van Libië en het verbreken van de (traditioneel sterke) banden met Syrië, hij zou mijn zegen krijgen!

Op naar een Vlaamse anti-imperialistische Wake!

Ruben Rosiers
Senior Seniorum NSV!

 

Bron: RechtsActueel

RR

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter