Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday20 February 2019

Monday, 21 January 2013 11:50

Werknemers Ford worden omgekocht

Written by 

Een brugpensioen voor ontslagen 52-plussers bij de sluiting van Ford Genk, of het nu om een deel dan wel iedereen gaat, is niet meer dan anti-solidaristisch zwijggeld.

Laat ons dat even uitleggen. Vanuit een solidaristische visie is er een corporatieve orde, de werknemers, de kapitaalseigenaars/-vertegenwoordigers en de politiek werken dus mét en niet tégen elkaar. Voor kaderpersoneel kan een loonsverhoging of een bonus komen door de meerwaarde die zij leveren via afzet, management, investeringen...

Dat zal iedereen billijk vinden. Gaat het goed en doe je het goed, dan krijg je het ook goed. Maar wat met productie-arbeiders? Wat met de spuiters? De bandenzetters? De monteurs?

Vanuit een liberale realiteit is het normaal dat zij meer geld verdienen naarmate zij langer in het bedrijf hebben gewerkt. En het is inderdaad normaal dat zij meer geld verdienen, evenredig met hun ervaring. Maar liberalen beschouwen dit als een "tais-toi et sois-belle" omkoping. Het is niet alsof zij meer of minder kunnen doen dan anders, de meesten werken zich zo al uit de naad.

Vanuit een solidaristische visie op arbeid is deze loonsverhoging vanwege hun organische bijdrage aan het corporatieve geheel. Een 52-jarige moerendraaier die al dertig jaar daar werkt is dus een onderdeel van de fabriek, net zoals een die er pas twee jaar werkt. Zij zijn een verbintenis aangegaan binnen de corporatieve orde. Wanneer deze orde verbroken wordt, zoals nu in Ford Genk, dan betreft het geen kwantiteit aan arbeiders die relocatie moeten krijgen (de materialistische visie, zoals PVDA'ers zouden denken).

Neen, het betreft hier een aanslag op een geheel, een gewelddadige breuk tussen de menselijke verbintenis en het kapitaal binnen een corporatieve orde. Het is dan ook déze orde dewelke het recht heeft aanspraak op dat kapitaal te maken.

Met brugpensioen, ontslagpremies en herscholing wordt Ford Genk uit de geschiedenis gewist. Daarom plegen onze overheid en vakbonden verraad op de arbeiders met dergelijke maatregelen.

Het enige adequate antwoord op dit verraad is de nationalisering van Ford Genk alsmede alle overige bezittingen van de Ford Motor Company op Belgisch grondgebied. Zij zijn de overeenkomsten met de corporatieve staat immers niet nagekomen en vallen daarom onder nationaal verraad. De voornoemde moerendraaier met dertig jaar ervaring heeft net als die met twee jaar ervaring een plaats in deze fabriek. Het uitwissen van die eerste door brugpensioen of herscholing, betekent het ontnemen van het recht op corporatieve deelname van die tweede.

Bovenstaand is de enige correcte visie op zaken vanuit een solidaristisch perspectief.

Natuurlijk, als de natie niet meer nationaal is en de staat niet meer corporatief, wat het geval is, dan zouden de arbeiders hun woede beter tegen de Brusselse particratieën richten. Realistisch moet het onderste moet uit de kan worden gehaald, maar als zij zich nu laten vangen door de nepoppositie van ABVV en PVDA, dan zullen zij vroeg of laat net als de Griekse en Spaanse arbeiders eindigen.

Omgekocht, tot er geen geld meer voor was.

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter