Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday23 January 2019

Thursday, 24 January 2013 12:30

Waarom herdenken wij vrijdag 8 februari de Foibe?

Written by 
Foibe-herdenking om 19u Foibe-herdenking om 19u

 

 

Vrijdag 8 februari zal het N-SA te Antwerpen haar eerste activiteit van 2013 organiseren. Om een goed gevulde avond te verzorgen worden een actie, een boekvoorstelling én een nieuwjaarsreceptie in een rij gecombineerd. Wat de Foibe is, leggen wij hier uit.

Foibe?

 

Voor wie de term ‘Foibe’ niet kent, dit is een verwijzing naar de massamoord die door de Joegoslavische generaal Tito werd gepleegd op de Italiaanse bevolking in het Joegoslavisch-Italiaanse grensgebied. Meer dan 30.000 Italianen werden hier brutaal afgeslacht door de communistische dictator en vele tienduizenden Italianen werden uit hun huizen gezet en gedwongen verhuisd naar de uithoeken van Italië.

Deze genocide werd jarenland uit de schoolboeken geweerd, maar de waarheid achterhaalt de leugen. Vandaag vinden er elk jaar over heel Italië tientallen herdenkingsmarsen plaats, talloze hiervan worden georganiseerd door de kameraden van Casa Pound Italië. Die wij bij deze trouwens nog maar eens alle succes toewensen bij de gemeentelijke, regionale en nationale verkiezingen van eind februari.

Waarom?

De actie kent als slogan: ‘Wij gedenken de Foibe! Nooit meer communisme in Europa!’. De vorige Foibe-herdenkingen (in Brussel) werden reeds door militanten van het N-SA georganiseerd binnen een apart comité, maar uit praktische overwegingen gebeurt dit nu onder eigen naam.

Maar waarom gaat een Vlaamse solidaristische organisatie zulk een actie organiseren? Er zijn twee overwegingen. Enerzijds natuurlijk uit sympathie met onze Italiaanse kameraden die reeds jaren een leidmotief zijn in Europa. Anderzijds om te waarschuwen voor de opkomst van het nieuwe communisme.

Met het N-SA waarschuwen wij al jaren voor de opkomst van een post-Koude Oorlog communisme, dat nu sterker is dan ooit tevoren. Het is onze vrees dat zij, na hun succes in 2012, ook in 2014 succes zullen oogsten bij de verkiezingen. Het is aan ons om een Nieuw-Solidaristisch Alternatief te blijven uitbouwen en dit gevaar een halt toe te roepen!

De actie zal doorgaan op de Suikerrui ter hoogte van het standbeeld ‘De Buideldrager’ tussen 19.30 en 20u. Er wordt verzameld om 19u aan de Den Bengel, Grote Markt, Antwerpen. Nadien gaan we samen richting ‘Den Bengel’ om de avond verder te zetten met een boekvoorstelling en onze nieuwjaarsreceptie.

Foibe, noi non dimentichiamo!

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter