Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Saturday23 February 2019

Wednesday, 08 May 2013 12:00

Baas dagloonbedrijf Adecco kent geen schaamte

Written by 

 

De grote baas van het dagloon-/interimbedrijf Adecco, Patrick De Maeseneire, ziet het volledig zitten. Hij vindt dat jongeren in de arbeidsmarkt moeten stappen aan lage lonen. Dat verlaagt de ingangsdrempel, zo beweert hij.

Hamburgerjobs en andere zeer laag betaalde karweien zijn goed voor het opdoen van werkervaring, aldus de baas van Adecco. Alles dat de winsten van multinationals (zoals Adecco er ook een is) opdrijft wordt zo mooi als een geschenk aan jongeren voorgesteld: zij mogen van de bazen tegen peanuts de geheimen van de werkvloer leren kennen.

Zo kunnen mensen die 8 jaar en meer gestudeerd hebben leren hoe je een hamburger of pizza op smaak brengt. Op Amerikaanse smaak, welteverstaan. Of leren hoe je met daglooncontracten vaste werknemers uit hun job duwt. Zo leer je de vrije markt beter kennen, zoals we weten een stichtende ervaring. De productie uit West-Europa ging eerst naar Oost-Europa, daarna naar China en nu zitten ze in Cambodja, verklaart hij: "Ik stel het kapitalisme niet in vraag. Want ik zie het als een vooruitgang dat de lonen aan de oostkust van China nu 3 à 4 dollar per uur bedragen en in Cambodja 60 eurocent. Dat is voor mij een race naar boven." De race van weinig of nog minder hebben zal hij bedoelen. Een rijstkom per dag of twee.

Intussen kunnen onze jongeren daarvan leren, hoe je tot je 30ste jaar thuis moet blijven wonen omdat je geen geld hebt voor een eigen gezin bijvoorbeeld. Voor de dagloonbedrijven is dit alles een goede zaak, geen vast contract voor de jonge werknemer garandeert dat zij aan die jonge mensen geld blijven verdienen. Dat zal wel progressief kapitalisme zijn, volgens de CEO van Adecco. Laag loon voor hun dagloners, hoge winst voor de dagloonuitbuiters.

De Maeseneire zegt dan ook dat hij het systeem niet in vraag wil stellen. Hoe zou je zelf zijn? Hij verdient op jaarbassis omgerekend 4,8 miljoen euro en heeft een vast contract. Hij gelooft daar niet in voor zijn dagloonslaven maar uiteraard wel voor zichzelf. Mijnheer gelooft ook dat het afnemen van een uitkering -zonder werkgarantie- in andere landen mensen vlugger naar een job brengt.Waarmee hij dus een pleidooi voor het beperken in de tijd van uitkeringen voert. Dat dit voor veel mensen een val in de extreme armoede zal betekenen kan hem blijkbaar geen bal schelen.

Wat zou het ook. Deze kapitalistische CEO's vallen niet, en als zij al vallen krijgen ze een parachute om. Vol met eurobiljetten, niet met armzalige uitkeringen. 

RR

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter