Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday16 January 2019

Thursday, 31 July 2014 14:26

Besparen op onderwijs heeft niets met elitevorming te maken

Written by 

 

Op onze universiteiten zijn er  15000 studenten -van niet Belgische afkomst ingeschreven, dat is 14% van alle studenten die hogere studies volgen in ons land.  ( cijfers 2012 ) Die vreemde studenten, en  de nieuwe Belgen van allochtone afkomst, studeren hier aan dezelfde voorwaarden  dan dat  Belgen van autochtone origine dat doen.

En die inschrijvingsgelden zijn inderdaad laag (  ongeveer  600 euro op jaarbasis ) waar in het Verenigd Koninkrijk  dat vlug kan oplopen tot 11.000 euro (op jaarbasis) .

Nu is er iets voor te zeggen , dat men studenten ,op de ene of andere manier meer respect voor het aangeboden onderwijs in ons land wil laten betonen. Maar wat hoger inschrijvingsgeld daarmee te maken heeft.De hogere kost zal niet perse zorgen dat men het meer waardeert of meer zijn best zal doen. Dat is in de huidige verwenmaatschappij lang  niet meer het geval, men smijt een Smart Phone van 700 euro aan de kant omdat er een nieuw model op de markt is bijvoorbeeld .Of zoals Miet Smet zegt: men betaald equivalente ( aan het inschrijvingsgeld) bedragen aan festivals allerhande. De maatschappijvorm die het  liberaalkapitalisme vandaag hanteert is juist gebaseerd op loutere consumptie, en op het daarna vernietigen van deze producten gericht, evenals dat diensten als producten worden behandelt en verkocht, men biedt ze massaal aan, anders stokt de consumptie-carrousel. Daar draait deze economie op, ook onderwijs valt onder deze methoden ,het is ingepast in deze ideologie ( of is er juist het begin van - als aanloopfase (inburgering) tot jonge consumentenvorming, als men wil)  , onderwijs staat (spijtig genoeg ) niet los van de gangbare liberale economische redenering. Het maakt er integraal deel van uit.

Maar het gaat breder dan studenten en studeren  alleen, er zou in het algemeen meer respect voor  wat men van het collectief krijgt mogen betoont worden, het niet allemaal als een normale zaak beschouwen, als junkfood waar men ,zomaar ,recht op heeft, dat men voor dat alles een vorm van wederkerigheid aan de maatschappij eist ook. Maar dat geldt voor alle bevolkingsgroepen, het liberalisme heeft alles herleid tot consumptiewaarde, ontdaan van elke culturele, morele waarde. Men consumeert en werpt het achteraf weg zoals ik reeds schreef, alles is utilitair, ook hoger onderwijs, ( lang niet elitair meer is )

 En dat men niet zoveel studenten moet ‘verplichten’ om hogere studies te gaan volgen ,omdat dit volgens het KVHV en volgens sommigen VB liberalen die hen ondersteunen niet nodig is. Ik vraag mij af op welke planeet deze nationalisten leven. Als men vandaag een productiearbeider selecteert, dan zal men voor een hoger opgeleid iemand kiezen-solliciteren jullie wel eens , of hebben jullie ooit contact met de reële wereld ? De industrie klaagt vandaag reeds dat men een tekort aan hoger opgeleide mensen heeft, dat me eraan denkt, Indische/ Chinese ingenieurs, onderzoekers  en dergelijke, overweegt in dienst te nemen.Wil het KVHV de immigratie bevorderen door de studiemogelijkheden van eigen mensen te verminderen , de N-VA anders wel . De partij plet ervoor immigranten van ‘betere’ kwaliteit (leest  hoger opgeleid ) naar hier te halen. Is dit ook het standpunt van het KVHV?  Want het ene sluit het andere onvermijdelijk in.Besparen op het eigen onderwijs ,en dan kannibaliseren op vreemdelingen, als dat Vlaams nationalisme, nationalisme  tout court betekend, dat lijkt toch meer op liberaal-globalisme . En dat is het ook ,net als het economisch programma van de regering dat  is.

Wat vanuit het KVHV dus moet lijken op een ‘rechts ‘standpunt -omdat men de verhoging van studiekosten  beargumenteert als elitevormend , kan men zich toch de vraag stellen hoe hoger inschrijvingsgeld tot enige vorm van elitevorming zal/kan leidden- die fabel kan in feite als complete nonsens worden beschouwt.

 

Een hoger diploma is geen uiting meer van elitevorming zoals ik al schreef, het is een vorm van utilitaire noodzaak voor ons economisch systeem. Het is een product, en afgestudeerden zijn raderen tot productievorming. Toch verwonderlijk dat mensen die over elite spreken en  over elitevorming –zoals het KVHV en anderen doen- ook het liberalisme verdedigen, niet te vatten. De tegenstelling tussen beide doelstellingen zijn zo verschillend en incompatibel met elkaar  dat ik niet begrijp dat men dat niet ziet.  

Tenzij men elite  ( en dat is waarschijnlijk het geval gezien de sociale opstelling van het KVHV ) definieert als behorend tot de hogere sociale klasse , met andere woorden tot de geldelite. Behoren de nouveaux riches  en zij die onze banken hebben opgelicht,(waarvoor het plebs mag betalen) daar ook toe, commilitones?

Maar ik denk dat de zaak eigelijk heel simpel is. En dat de blaba van de Antwerpse KVHV voorzitter Wouter Jambon over elitevorming moet dienen  als camouflage  voor het steunen en verdedigen  van een ordinaire besparingsmaatregel van de ultra liberale  Vlaamse regering. ( Dat de voorzitter van het KVHV Antwerpen zich zou hebben laten leiden door familiale belangen- zijn vader is volksvertegenwoordiger en burgemeester voor de N-VA- willen we niet overwegen, idealisten als we zijn, gelovend in het goede van de mens.

En als men dan toch zo graag als reactionair  en conservatie uit de hoek komt, zoals het KVHV dat graag doet, waarom dan niet de vraag stellen waarom wij Vlamingen, vooral dan het niet elitaire deel ervan , moeten betalen voor al die vreemde studenten die hier studeren. En waarom niet de liberale regering laten opdraaien  voor haar pro-immigratie en pro Europese politiek ,dit door zich te verzetten , als nationalisten ,tegen de verhoging van studiekosten  voor het eigen volk.

Zou dat kunnen liggen aan het feit dat het KVHV zich liever schurkt  aan de macht, en dat conservatief zijn alleen wil zeggen dat men  het liefst meezingt met de fanfare  van die macht.

Maar men moet dan ook goed weten , sociaaldarwinisme ,wanneer het in de vorm van lobbyisme wordt beleden  leidt naar inteelt ,niet tot het versterken van de genen.

 

 

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter