Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Saturday16 February 2019

Wednesday, 18 February 2015 09:34

Het kapitaal (en zijn partijen) wil het index-mechanisme alleen voor zichzelf

Written by 

De kapitaalbezitters vinden de indexaanpassingen een storende factor in de loonvorming. Ook vinden ze het indexmechanisme een vorm van staatsdirigisme, niet meer van deze tijd. En eist Europa bovendien niet dat dat ouderwetse gedoe met die index nu maar eens weg moet? Het verstoort onze concurrentiekracht en tast de winst van de bedrijven aan.

Hoe een verstandig mens die onzin uit zijn nek kan slaan, dat weet geen hond. Een indexaanpassing volgt immers de stijging van de prijzen, de stijging van de winst dus (en zeker niet omgekeerd). Het kost de patroons toch allemaal zo jammerlijk veel geld, zo luidt het verder. Sukkelaars dat dat zijn, mensen toch! Ik zou nooit rijk willen zijn! Al de miserie die je dan hebt! Dan liever arm maar proper, zoals onze voorouders waren. Die kenden tenminste hun plaats in de wereld: ze werkten braaf zonder loon- of indexaanpassingen. Wat was dat een mooie tijd voor hardwerkende bankiers en fabrieksbazen! Het werkvolk was zo gelukkig, het klaagde of zaagde niet...

Maar als het er op aankomt om winsten te maximaliseren op de kap van het volk - of van hen die zichzelf het troost-etiket "middenklasse" hebben opgekleefd - dan staan de patroonsfederaties en de syndicaten van huiseigenaren (ja, ja die lui zijn syndicalisten spijts het feit dat ze zo afgeven op andere syndicaten) klaar om het indexmechanisme met alle kracht te verdedigen.

En de particratie, die de spreekbuis is van de syndicaten van grote huizenbezitters (en verder van alle soorten van poenbezitters), zij zorgt ervoor dat de index niet wordt aangetast of aangepast voor die arme dutsen van het grootkapitaal. Nu luidt het plots dat de indexering van de huurprijzen een must is voor het voortbestaan van die mensen. Anders verarmen die schapen nog... Net het omgekeerde dus van wat het politiek profitariaat zegt als het over de indexaanpassing van uw of mijn inkomen gaat! Denken die nu echt dat we allemaal stomme kiekens zijn? Ook daarom moeten we op straat komen, ook daar moet een volksbeweging als PEGIDA zich mee bezig houden. (Trouwens, een onderzoek naar de beweegredenen waarom mensen aan Pegida-betogingen deelnemen, heeft aangetoond dat een groot deel van hen dat doet uit algemene onvrede met de sociale politiek en de werkloosheid in Duitsland.) Het Pegida-fenomeen is dus een sociale beweging. Wij zijn dus niet zoals de partij en vakbondsklojo's van Hart boven Hard. Dat zijn vooral ACV-hansworsten die zich maar beter ver wegsteken, want hun moederpartij organiseert mee de sociale afbraak. En dan maar als schaamlapje gaan betogen tegen nationalisten die opkomen voor hun eigen volk. Een schurkenkliek, die multiculturelen...

 


 

Terwijl de lonen en de uitkeringen tijdelijk niet mogen meestijgen met de inflatie, doen de huurprijzen dat wel. De regering-Michel is niet van plan de indexsprong ook in te voeren voor de huurprijzen. Huurders zien daardoor op termijn een groter deel van hun inkomen naar de huur gaan, zo schrijft de financiële krant De Tijd.

"Het doorvoeren van een indexsprong voor de huurprijzen ligt niet op tafel", luidt het in regeringskringen. "We willen de maatregel zo eenvoudig mogelijk houden en het is niet de bedoeling er van alles bij te sleuren."

Bron: De Morgen

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter