Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday20 February 2019

Friday, 24 April 2015 09:51

Operation Sovereign Borders nu!

Written by 

De Europese Unie is (helaas!) Australië niet. Ze is geen (natie)staat en kan bijgevolg niet eensgezind en doortastend optreden. Al evenmin heeft ze betrouwbare partnerlanden waarmee ze kan samenwerken. Ze had er nochtans een: het Libië van kolonel Khadaffi. Dat land heeft ze echter zelf (onder initiatief van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) in een bloedige burgeroorlog gestort. Blijven over: Marokko en Turkije. Van dat laatste land is alvast geweten dat mensenhandelaars er even probleemloos kunnen opereren als de terroristen van IS...

De EU, laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede in 2012(!), heeft sinds de Arabische Lente actief de politieke stabiliteit in het Middellandse Zeegebied ondermijnd. Burgeroorlogen en bijkomende vluchtelingenstromen zijn het gevolg. Maar denkt u dat de Europese leiders ondertussen hun fouten al erkend hebben? Of zelfs maar enig idee hebben van de omvang van het vluchtelingenprobleem? Charles Michel stelt naar aanleiding van Europees spoedberaad voor dat België 300 vluchtelingen méér zal opvangen in 2015 en 2016. 300 vluchtelingen, dat is de helft van het aantal vluchtelingen dat vorig jaar per dag op Lampedusa alleen al aanspoelde (600 per dag op Lampedusa, 170 000 per jaar in heel Italië)...

Vooraleer een "Operation Sovereign Borders" in Europa aan de orde is, zal eerst het obstakel van de EU zelf uit de weg geruimd moeten worden.


Als migrant naar Australië? No way!

De Australische premier Tony Abbott heeft dé oplossing voor de 'vreselijke tragedie' op de Middellandse Zee. Hij raadde de EU-lidstaten dinsdag zijn No Way-aanpak aan: alle migrantenboten tegenhouden en terugsturen. Abbott is er trots op, want vrijwel geen migrantenboot weet Australië sinds 2013 nog te bereiken.

"De enige manier om de sterfgevallen te stoppen, is de mensenhandel stoppen. De enige manier om de sterfgevallen te stoppen is, in feite, de boten tegenhouden", zei Abbott in Canberra. "Daarom is het hoog tijd dat Europa beleid aanneemt dat de mensensmokkel op de Middellandse Zee beëindigt."

Asielzoekers die per boot Australië bereiken, mogen zich niet in het land vestigen, zelfs als het werkelijke vluchtelingen betreft. De marine onderschept migrantenboten op volle zee. Als het kan, sleept ze die terug naar de landen van herkomst, zoals Indonesië en Vietnam, of anders begeleiden ze de passagiers naar detentiecentra op de eilandstaat Nauru en het Papoea-Nieuw-Guineese eilandje Manus.

Hoewel Abbotts beleid succesvol is, is er ook kritiek. De VN en mensenrechtenorganisaties stellen dat het in strijd is met het door Australië ondertekende vluchtelingenverdrag uit 1951.

Bron: VK. (2015, 22 april). Als migrant naar Australië? No way!. De Morgen, p. 5

Additional Info

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter