Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Thursday21 February 2019

Wednesday, 25 November 2009 17:04

Even over ‘Vlaams Bewegen’

Written by 

Het zijn drukke tijden geweest de afgelopen weken. Het deelnemen aan een groot aanbod aan activiteiten is niet altijd makkelijk en dus moet men keuzes maken.

Zondag 8 november was er een Reimond-Tollenaere-herdenking, georganiseerd door Voorpost. Dit is één van de vele activiteiten die ik graag in mijn agenda schrijf. Niet uit nostalgische overwegingen naar een tijd die ik niet heb meegemaakt, maar wel uit respect voor al deze mensen die voor hun ideaal en de liefde voor hun volk het hoogste offer brachten. Ook uit sympathie voor de goedmenende militanten die deze middag organiseerden.

Het was een interessante en leerrijke namiddag, niet alleen over Reimond Tollenaere, maar over de "beweging" in het algemeen. De toespraak van de ere-senator van de ter ziele gegane Volksunie, Oswald Van Ooteghem, tijd- en strijdgenoot van Tollenaere schetste ons een niet mis te verstaan tijdsbeeld. Roeland Raes, erelid van het Vlaams Belang (hoop ik), plaatste Tollenaere geschiedkundig. Droog maar boeiend, zoals we dat van Kameraad Roeland gewoon zijn.

 

Een passende hulde door Voorpost-voorzitter Johan Vanslambrouck voor Roeland Raes zijn 75e verjaardag was hier zeker op zijn plaats. In dit verband werd ook nog eens gewezen op de ondemocratische wetten die het recht op de vrije meningsuiting beknotten en door het voltallige parlement werd goedgekeurd (ook door het Vlaams Blok, met uitzondering van excuustruus Suykerbuyk van de toenmalige CVP), waar Roeland ook slachtoffer van werd. Ik treed de heer Vanslambrouck graag bij dat deze wetten nooit goedgekeurd hadden mogen worden.

Actieleider van Voorpost Luc Vermeulen schetste een goed beeld van de huidige gang van zaken binnen de "Beweging". Hij hekelde ook dat "een bepaalde partij", die schrik heeft van haar eigen schaduw, haar mandatarissen aanspoort om niet naar dit soort herdenkingen te komen.

Luc merkte op dat wanneer er tot actie moet worden overgegaan vele mensen afhaken, omdat het te warm of te koud is. Een uitspraak die even door mijn hoofd flitste bij de betoging tegen zinloos geweld in Gent.

En nu we het dan toch hebben over die betoging in Gent, zou ik alle vrije ongebonden militanten die hier aanwezig waren en zich niet lieten dicteren door bepaalde heren het volgende willen zeggen. De geschiedenis herhaalt zich en hiervoor verwijs ik graag naar het in 1987 uitgegeven 45 pagina’s tellende pamflet ‘Wij Marginalen’ van Karel Dillen, een persoonlijkheid die velen onder ons (onder wie mijzelf) gedreven heeft.

In dit geschrift heeft Karel Dillen een lezersbrief aan ’t Pallieterke laten opnemen. Een lezersbrief van de "kleine-grote" militant Miel Hermans, die inderdaad zowat alles zegt wat er toen (16 juli 1987), maar ook zeker nu, moest gezegd en geschreven worden. Hieronder de bewuste brief:

***

Pallieterke,

Zoals: de marginale frontbeweging, het marginale Vlaamsnationalisme en Diets radicalisme, het marginale AKVS, de marginale Collaboratie en Oostfrontgeneratie, de marginale doden, vermoorden, gevangenen, gebroodroofden, bannelingen en repressieslachtoffers, de marginale Vlaamse Concentratie, de marginale Volksunie in haar beginjaren...

Wij zijn wel marginalen
Clubjes van geen belang
Maarvoor onz’ idealen doen wij ons niet betalen.
Wij kregen levenslang,
Slechts broodroof, hoon, gevang.

Wij zijn wel onverlaten
maar nog geen renegaten
met tricolore buik.
Wij zijn wel herrieschoppers,
proleten, luizen, doppers:
geen vis voor jullie fuik!

Maar jullie die nu schelden,
omhooggevallen helden,
over gewijde grond:
jij riep des vijands knechten
om tegen ons te vechten.
Eerloos zulks verbond!

Want wij, de radikalen,
wij bouwden uw partij
toen zij, de marginale,
bespuwd werd door de Walen…
Jullie waart er toen niet bij…

De zelfvoldane heren,
zij moeten ons niet leren
wat niet mag en wat wel.
De doden van de IJzer
zijn waardiger en wijzer  
dan d’engel Gabriël…
Want: Zij waren echt REBEL!


Een onwaardige,

Emiel Hermans , Borgerhout.

***

Hou Zee Kameraden,


Jan De Beule
Gemeenteraadslid Vlaams Belang

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter