Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday20 February 2019

Wednesday, 06 May 2009 23:27

AEL tegen Marokkaanse jongeren: F*ck You!

Written by 

(Redactie N-SA) Onder die titel bekritiseert Joods Actueel (hier) een opiniestuk van de Arabisch-Europese Liga (AEL) dat het gebrekkige engagement van Marokkaanse jongeren op de korrel neemt en dat we hieronder overnemen. We nemen er tevens akte van dat de spreekbuis van het Israëlische negationisme en staatsterrorisme standpunten van het Vlaams Belang overneemt. Nee, niet dat van een humane remigratie, maar wel van aanpassen of terugkeren: “Wat de AEL blijkbaar niet wil inzien is dat de ‘Marokkaanse’ jongeren helemaal geen zin hebben om lokaal terroristje uit te hangen met deze beweging. [...] Laat de jongens maar lekker Europees zijn en zich uitleven met zaken als voetbal en muziek. En als je dat niet ziet zitten, pak dan je koffers maar zoals Abou Jahjah, die had dat tenminste begrepen”. Uiteraard geldt dat “lokaal terroristje spelen” en “lekker Europees zijn” niet voor de zionisten en hun Joods-Israëlische achterban. Wat er overigens zo “Europees” aan dat voetbal en die muziek moge zijn, is dan nog een andere zaak. De sleutel tot de emancipatie van allochtone jongeren en de Derde Wereld ligt inderdaad - zoals de AEL stelt - in het bevrijdingsnationalisme, maar dan wel - volgens ons - in een bevrijdingsnationalisme dat DAAR en niet HIER verkondigd wordt! 

 

Winst voor Barcelona, verlies voor ons   
zaterdag 02 mei 2009
 
Diegene die zich vanavond –zaterdagavond- begaf op de Turnhoutsebaan te Borgerhout zal het niet ontgaan zijn: tientallen tot honderden jongeren liepen spontaan de straat op, juichend en tierend in de lucht terwijl auto’s al toeterend passeerden. De blije jongeren waren bijna allemaal van Marokkaanse origine en je zou denken dat de Marokkaanse voetbalploeg een belangrijke interland gewonnen had.
Niet waar.

Er waren geen Marokkaanse vlaggen te bezichtigen –gelukkig maar, hoe zouden F.W. & co gereageerd hebben moest dat wel zijn-? Neen, de jongeren waren in extase omdat Barcelona de Spaanse topper tegen Real-Madrid had gewonnen met zinderende 6-2 cijfers.
Jawel, ‘onze’ jongeren, althans een aanzienlijk segment ervan, zijn makkelijker te mobiliseren voor een stomme voetbalwedstrijd die niets aan hun situatie in België zal veranderen dan voor een herdenkingsplechtigheid voor de Nakba. Ik gebruik hier bewust het woord ‘onze’, omdat ik ook afstam uit de territoriale entiteit die Marokko genoemd wordt. Ik keek ook naar die wedstrijd en zag hoe de menigtes die zich in de cafés verzameld hadden bij elke goal naar buiten stormden, alleen aanschouwde ik dit met een diep gevoel van schaamte en verslagenheid. Ik moest denken aan de onverschilligheid die diezelfde jongeren tentoonstellen wanneer ik hen vertel dat er verschillende Libanezen in Egyptische kerkers zitten, ondergeworpen aan de verschikkelijkste psychologische, fysieke en seksuele martelingen enkel en alleen omdat ze geprobeerd hebben het verzet in Gaza logistiek te steunen. Ik kon niet anders doen dan denken aan de toestand in Gaza waar -naast het feit dat de jongeren daar waarschijnlijk geen elektriciteit hebben om de wedstrijd te zien- een ganse bevolking collectief gestraft wordt door zowel Egypte, een gematigd Arabisch regime en Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten. Ook dacht ik aan Somalië, een land waar 80% van de bevolking afhankelijk is van voedselhulp, maar dat enkel in het nieuws komt als een rijk westers land wordt getroffen door een ‘ramp’, namelijk het kapen van één van hun schepen.

Beste broeders, beste vrienden, beste iedereen die dit leest en lezen wil. Hoe laag zijn we gezonken, how low can we go? Ik kan doorgaan, uren aan een stuk, met het aanhalen van voorbeelden waardoor we in het beste geval aan de helft van onze slaap zullen inboeten. Maar ik zal proberen onze jongeren direct aan te spreken. Fuck Barça en fuck Real Madrid! Als jullie dit lezen en jullie onverschilligheid blijft voortduren met betrekking tot jullie rechten als ethnisch-religieuze minderheid, de westerse politiek vis-à-vis Israël en ons Palestina, het uitblijven van formele excuses voor de verwerpelijke westerse koloniale geschiedenis, jullie kansen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs, dan zeg ik onomwonden: Fuck You!

Hoe kunnen wij verwachten respect te krijgen als we nog steeds in een periode van achterlijkheid leven. De tijd van brood en spelen heeft men in de middeleeuwen ver achter zich gelaten en zelfs de Romeinen waren bijlange niet zo goedkoop als ‘wij’ anno 2009. Hoe zullen wij onze toestand in deze westerse maatschappij ooit kunnen verbeteren als we enkel en alleen maar te mobiliseren zijn voor een voetbalwedstrijd? En in het geval dat we niet meer geven om onszelf, kunnen we uit puur altruïsme dan niet proberen onze kinderen wat hoop te geven, kunnen we niet proberen om hun toekomstig leven wat aangenamer te maken?

Zolang onze Marokkaanse jongeren de rangschikking van de Spaanse Primera Division beter kennen dan de tabel van Mendeljev, zolang ze de hele opstelling van Barça kunnen opnoemen en, maar twee Belgische ministers bij naam kennen is er inderdaad geen hoop meer. Zolang we liever Barça scanderen dan Palestina hebben wij deze situatie ook verdiend. Het defaitisme heeft zich heer en meester gemaakt van onze jongeren, en enkel onze jongeren kunnen dit juk van zich afwerpen.


Yassine Channouf

Publicatie: Arabisch-Europese Liga
Publicatiedatum: 02 mei 2009

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter