Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Sunday24 September 2017

Friday, 12 June 2009 17:37

Lezersbrief aan Knack

Written by 

Geachte redactie,

In zijn editoriaal ('De wonderbejaarde', Knack nr. 22) schrijft Rik Van Cauwelaert: "De Duitse Verfassung [...] geldt tot op vandaag als een van de sterkste grondwetten ter wereld". De Bondsrepubliek Duitsland (BRD) heeft echter geen Verfassung, maar een Grundgesetz.

Oorspronkelijk is dit Grundgesetz opgevat als een provisorische grondwet, in afwachting van een Verfassung dus. De BRD is niet de rechtsopvolger van het Duitse Rijk, aangezien het Einheitsgebot haar grondwettelijk verplicht om de hereniging van het Duitse Rijk (binnen zijn grenzen van 1937) na te streven. Vandaar dus ook de spanningen met Polen tot op vandaag.

De (gedeeltelijke) hereniging van 1989 heeft een loopje genomen met dit Grundgesetz en het feit dat de Bondsrepubliek zich nog altijd geen Verfassung gegeven heeft, geeft blijk van de juridische gevoeligheid. Het is ironisch genoeg wel zo dat de BRD, en haar Verfassungsschutz (wel een Schutz, geen Verfassung), zich als 'weerbare democratie' het grondwettelijke recht toe-eigent om al zestig jaar lang Duitse nationalisten te vervolgen! Terwijl die BRD in feite nog steeds een veredeld bezettingsstatuut heeft, zoals pakweg Afghanistan, Irak en alle andere nieuwe democratieën van het 'geallieerde' imperialisme.


De geschiedenis van dergelijk (onconstitutioneel) liberaal constitutionalisme herhaalt zich nu met de totaal ondemocratische en weinig 'liberale' wijze waarop het Verdrag van Lissabon aan het 'post-nationale' Europa opgedrongen zal worden. Mijn besluit: alleen vrije mensen, dus vrije volkeren, kunnen zichzelf een grondwet geven.

Vriendelijke groeten

Frederik Ranson, Gent

*******************

 

Antwoord:

Geachte,
 
Daarom ook staat Verfassung cursief. Toch ziet men / leest men dat Duitse politici, ook de oude Helmut Schmidt, graag het woord Verfassung in de mond nemen.
 
Mvg
 
Rik Van Cauwelaert

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter