Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Tuesday19 September 2017

Thursday, 22 September 2011 23:02

Bart Laeremans: "Franstaligen winnen het B-H-V-akkoord op termijn"

Written by 
BRUSSEL - "Het B-H-V-akkoord is ronduit dramatisch voor de Vlamingen. We zijn de zes faciliteitengemeenten kwijt. En na de volgende verkiezingen zitten we met vier gecoöpteerde Franstalige senatoren in Vlaams-Brabant. De vier jonge Vlaamse partijvoorzitters hebben zich door Di Rupo en co laten rollen", zegt Bart Laeremans.

De Vlaamse reacties op het B-H-V-akkoord waren over het algemeen positief. Zelfs de N-VA gaf toe dat het resultaat beter is dan gevreesd. Volgens Bart Laeremans, senator voor het Vlaams Belang en B-H-V-oudstrijder, zijn die positieve reacties vooral ingegeven door het FDF-verzet tegen het akkoord. "Maar in de feiten is het een slecht, héél slecht akkoord voor de Vlamingen", zegt Bart Laeremans. Waarom? Hierom.

1 B-H-V wordt gesplitst. Maar de inwoners van de zes Vlaamse faciliteitengemeenten rond Brussel zullen voor Kamer en Europees Parlement kunnen kiezen voor Brusselse lijsten. Ze hoeven zich daar niet eens voor te verplaatsen. De kieskring Brussel wordt daarmee uitgebreid van 19 naar 26 gemeenten.

2 De zes Vlaamse faciliteitengemeenten worden gehergroepeerd in één kieskanton Sint-Genesius-Rode, te paard tussen Brussel en Vlaams-Brabant. Ze krijgen een eigen administratief statuut.

3 Het inschrijvingsrecht en de creatie van een nieuw kieskanton zullen de Franstaligen bij de splitsing van het land gemakkelijker toelaten om de zes Vlaamse faciliteitengemeenten te claimen.

4 Vlaanderen behoudt de voogdij over de zes Vlaamse faciliteitengemeenten. De omzendbrief Peeters blijft van toepassing. Maar de Franstaligen zijn ervan overtuigd dat de tweetalige kamer van de Raad van State die volledig zal ondermijnen. Dat is de reden waarom ze hun eis hebben laten vallen dat de Franstaligen voortaan nog maar om de zes jaar één keer moeten laten weten dat ze hun documenten in het Frans willen.

5 Door de splitsing van de kieskring zullen de Vlaamse lijsten in de kieskring Brussel geen verkozenen (nu nog twee met Steven Vanackere en Guy Vanhengel) meer kunnen halen. Een gegeven dat extra in de hand wordt gewerkt doordat ook nog eens 30 tot 35.000 Franstaligen uit de zes Vlaamse faciliteitengemeenten voor Franstalige lijsten in Brussel zullen stemmen. Lijstverbinding van de Vlaamse lijsten in Brussel met die in Vlaams-Brabant en van de Franstalige lijsten in Brussel met die in Waals-Brabant had dit kunnen voorkomen. Daar wilden de Franstaligen niet van weten. Ook een onderlinge lijstverbinding voor de Vlaamse lijsten in Brussel kon niet. Hierdoor wordt de bescherming van de Vlamingen in Brussel opgegeven. Die gold als compensatie voor de bescherming van de Franstaligen in België.

6 In de nieuwe Senaat komen er tien gecoöpteerde senatoren: 6 Vlamingen en 4 Franstaligen. De stemmen die Franstalige lijsten in Vlaams-Brabant halen tellen mee voor de toewijzing van de vier Franstalige senatoren tussen de Franstalige partijen. Het zal de Franstalige partijen aanzetten om eigen lijsten in te dienen in héél Vlaams-Brabant. Op die manier riskeert men vier gecoöpteerde Franstalige senatoren in Vlaams-Brabant. Het zal de electorale integratie van Franstaligen in Vlaams-Brabant ondermijnen.

7 Met de Metropolitane Gemeenschap komt er een nieuw orgaan. De Vlamingen zien het als een overlegorgaan. De Franstaligen zien het als een opstap naar een formeel orgaan met een eigen verkozen bestuur. Ze zien het ook als het doorbreken van de Vlaamse gordel rond Brussel en een uitbreiding van Brussel tot de grenzen van de vroegere provincie Brabant (nu Vlaams- en Waals-Brabant plus Brussel).

Voor Laeremans is het duidelijk, de Vlamingen hebben zich laten rollen. Dat zal op langere termijn duidelijk worden.

Eric DONCKIER

© 2011 Concentra
Artikelinformatie
Datum publicatie: 22 september 2011
Bron: Het Belang van Limburg
Editie:
Pagina: 6
Aantal woorden: 592

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter