Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Sunday24 September 2017

Tuesday, 04 January 2011 16:38

Waarom verdedigen de Westerse media Chodorkovski?

Written by 
30 december 2010

Zeven jaar geleden werd Michail Chodorkovski door een Russische rechtbank al tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld voor belastingontduiking en bedrog. Ook nu is hij weer schuldig verklaard, en die beslissing is in vrijwel alle Westerse media slecht ontvangen. Waarom staan de Westerse media aan de kant van een zware misdadiger? Alleen omdat hij - in tegenstelling tot tientallen miljardairs als hij - misschien wel eens bij president Poetin uit de gratie gevallen zou kunnen zijn? Als je de bewezen miljardendiefstal van Chodorkovski naast de veronderstelde manipulaties van het Russische gerecht zet, stellen die onregelmatigheden niet eens zo veel voor.

Bekijken we de carrière van Chodorkovski dan zien we dat hij in korte tijd onvoorstelbaar veel vermogen vergaarde. Rusland was tot 1991 een communistische staat. Daarmee was privébezit streng gelimiteerd. Na de val van het IJzeren Gordijn schoten de Russische miljardairs als paddenstoelen uit de grond.

Nog voor de val van het Sovjet-rijk, die mogelijk in sommige kringen eerder duidelijk was, begon Chodorkovski's carrière. Eerst, in 1986, begon hij met zijn eigen café. Al snel volgde een Import-Export-firma en dankzij 'internationale relaties' startte hij al in 1989 met zijn eigen bank: Menatep. Vanwege de combinatie van een bank met een internationaal handelshuis stonden Chodorkovski al snel eindeloze financiële middelen ter beschikking. De grootste coup was evenwel de overname van de staats-oliefirma Yukos. Wikipedia vermeldt het volgende:

"De overname geschiedde binnen het kader van een gesloten veiling die werd georganiseerd door de Menatepbank. die dan ook als enige bieder optrad"

Zoals algemeen bekend is, kwam de steen aan het rollen toen Chodorkovski zich niet langer wilde beperken tot het benutten van zijn uitgebreide netwerk, maar directe invloed in de Russische politiek zocht om zijn financieel imperium verder te kunnen uitbouwen. De vraag of Poetin, die zich openlijk tegen Chodorkovski heeft uitgesproken, slechts uit eigenbelang handelt of dat hij ook de bescherming van het Russische volk tegen de financiële bloedzuigers in gedachten heeft willen, we in het midden laten.

Dat een vonnis op dit niveau principieel niet vrij van politieke invloed kan zijn blijkt alleen al uit het feit dat een dergelijke vermogensaccumulatie verregaande invloed heeft op de economie. Het zou toch eigenlijk al een algemeen geaccepteerd principe moeten zijn dat de bodemschatten van een land aan de hele bevolking ten goede moeten komen en niet in perverse hoeveelheden bij een enkele mens?

We kunnen er natuurlijk vanuit gaan dat ook die andere oligarchen fortuin maakten middels wonderbaarlijke manipulaties op een moment dat de voormalige Sovjet Unie naar adem happend op de toendra lag. In één of twee jaar promoveren tot miljardair verlangt meer dan een goed stel hersens, inzet en een beetje geluk. In de Forbes-lijst van de rijkste mensen ter wereld vinden we nog enkele Russen met een bezit van meer dan tien miljard. Ondersteunen zij Poetin om zich te beschermen tegen al te veel controle door de autoriteiten?

Om van buitenaf de achtergronden van de Russische rechtspraak te analyseren is niet eenvoudig. Het vonnis tegen Chodorkovski beslaat 250 pagina's. Maar wees er zeker van dat de advocaten ter plaatse alle details kennen en dat zij elke al te flagrante afwijking van de wet luid en duidelijk zullen proberen wraken.

Dat Westerse media er een mening over hebben is niet verwonderlijk. Wat wel verwonderlijk is de naadloze pasvorm van alle commentaren. Van Griekenland tot IJsland, van Londen tot Berlijn, overal nemen de Westerse media het op voor Chodorkovski en gaat men wild te keer tegen de Russische rechtspraak.

"Chodorkovski-vonnis is een oordeel over Rusland zelf," kopt Trouw.

"Ein Gerichtssaal jenseits des Rechtsstaates,“ meent Die Welt.

"Chodorkovski is een held"

De man die door trucs en manipulaties in korte tijd een onvoorstelbare rijkdom vergaarde en die schuldig is bevonden aan serieuze overtredingen van een flink aantal serieuze misdrijven wordt door alle Westerse media weggezet als een tegenstander van het systeem. Een van de meest onschuldige van die misdrijven is belastingontduiking, waarvoor men ook in vrijwel alle Westerse landen enkele jaren gevangenisstraf kan opleggen.

Al Capone kreeg 11 jaar voor belastingontduiking. Andere aanklachten werden niet overtuigend bewezen. Maar misschien waren er nog andere redenen om Capone wel aan te pakken en andere grootverdieners niet?

Chodorkovski is echter vooral een ordinaire dief die steelt van het volk. Da's wat anders dan de Robin Hood die de media van hem willen maken. Men kan de man niet op vrije voeten stellen alleen omdat hij de enige is die vervolgd werd. Laten we een moordenaar vrij omdat we andere moordenaars niet te pakken krijgen? Een kinderverkrachter? Ik dacht het niet. Dus waarom moet Rusland dat wel doen met een mega-fraudeur als Chodorkovski?

De uniforme reactie van de Westerse media doet dan ook vermoeden dat de eveneens obsceen rijke 'vrienden' van Chodorkovski het een en ander in de melk te brokkelen hebben in wat de Westerling als 'nieuws' gepresenteerd krijgt.

Willem Huntelaar, vrij naar 'Warum verteidigen die Medien einen Milliardenbetrüger?'

Bron: Zonnewind

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter