Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Monday25 September 2017

Tuesday, 04 January 2011 16:22

Westerse media-hetze verklaard: Wit-Rusland is een anti-kapitalistisch succesverhaal

Written by 
21 december 2010
Door Willem Huntelaar

Zoals het geval is met landen als Venezuela en Iran wordt ook Wit-Rusland in de door de banken en kapitalistische denkers gedomineerde Westerse media weggezet als een anti-democratisch, totalitair regime met weinig respect voor de mensenrechten. Wie echter verder kijkt dan de modder die de gevestigde media nu al weken over het land uitstorten ziet een economisch, anti-kapitalistisch succesverhaal dat als voorbeeld zou moeten dienen voor alle Westerse landen: lage staatsschuld, grote economische groei, weinig privatisering en direct door de regering gecontroleerde banken.

Wie recent in de gevestigde media de berichtgeving over Wit-Rusland heeft gevolgd krijgt de indruk van een afgrijselijke dictatuur, waar President Loekasjenko een repressief schrikbewind voert. De laatste verkiezingen - door Loekasjenko voor de vierde keer op rij met een overweldigende meerderheid gewonnen - zijn volgens de Westerse media niet eerlijk verlopen. Er zou op grote schaal gefraudeerd zijn, de oppositie zou zijn geïntimideerd en politieke tegenstanders in elkaar geslagen of in de cel gegooid.

Het zijn dezelfde verhalen die we de afgelopen jaren hoorden over landen als Venezuela en Iran, en het is dan ook niet toevallig dat het juist deze landen waren die Loekasjenko gisteren als eerste feliciteerden met zijn verkiezingsoverwinning. Hugo Chavez, de eigenzinnige leider van Venezuela noemde Wit-Rusland zelfs "een bolwerk van waardigheid" in Europa, terwijl pragmaticus Ahmadinejad sprak van een "nieuwe mijlpaal in de glanzende geschiedenis van Wit-Rusland".

Waarom dan die vreselijke hetze tegen Wit-Rusland in de onafhankelijke media van het vrije westen? Het antwoord is als zo vaak heel simpel: de media zijn hier niet onafhankelijk, en het Westen is verre van vrij. Natuurlijk zijn we vrij om te zeggen en schrijven wat we willen maar liggen we wel aan de ketting bij de banken in de vorm van torenhoge staatsschulden en zo langzamerhand ook uit de klauwen lopende privéschulden.

Het moge de laatste jaren iedereen duidelijk geworden zijn dat het Westen niet geregeerd wordt door democratisch regeringen die de wens van het volk respecteren, maar door stromannen van banken en grote bedrijven die - eenmaal verkozen - geen zier geven om de wens van de kiezers en steeds weer maatregelen nemen die goed zijn voor de eigenaren en aandeelhouders van de banken en bedrijven en die ronduit slecht uitpakken voor de hardwerkende, belastingbetalende burger.

De VS en Europa zijn ten prooi gevallen aan de psychopaten van het neo-liberale kapitalisme die de VS en de NAVO in eindeloze maar (voor hen) zeer winstgevende oorlogen hebben gestort, die de sociale voorzieningen en de werkgelegenheid in het Westen aan het vernietigen zijn en die daarbij de burgers van de VS en de EU in de schulden hebben gestoken op een manier dat onze achterkleinkinderen nog bezig zullen zijn ze af te betalen als wij allemaal al naar de eeuwige jachtvelden zijn verdwenen.

En daar zit hem de kneep met Venezuela, Iran en Wit-Rusland. Die landen wensen de Bankiers van De Rothschild, JP Morgan, Goldman Sachs en Deutsche Bank niet toe te laten. Ze wensen de goeddraaiende staatsbedrijven niet te privatiseren en weigeren een torenhoge staatsschuld op te bouwen die het land en de bevolking op de lange termijn aan de bedelstaf zullen brengen.

In Wit-Rusland bepaalt president Loekasjenko wie er directeur van de nationale bank van het land wordt. De regering bepaalt de rentevoeten van de zes commerciële banken in het land, de regering bepaalt hoeveel krediet er aan staatsbedrijven en ondernemingen wordt gegeven, de regering bepaalt in grote mate de lonen van de werknemers in het land, de prijzen van de producten in de boodschappenmandjes van de burgers en nog veel meer. De privésector bestaat wel, maar is veel minder 'vrij' om te doen en laten wat het wil. In Wit-Rusland hebben arbeiders nog rechten en worden de spoorwegen, de post en de gezondheidszorg niet voor een appel en een ei verkocht aan de vriendjes van de oligarchie van de (nieuwe) rijken.

De centraal geleide economie van Wit-Rusland is na 18 jaar onafhankelijkheid een doorslaand succes.

Uiteraard had het land het in de eerste jaren na de val van de Sovjet Unie moeilijk. Inflatie rees met soms 50% per jaar de pan uit, de eigen roebel was op de internationale markten geen stuiver meer waard en het IMF en buitenlandse investeerders stonden met het kwijl op de lippen klaar om heel het land voor een prikkie op te kopen en uit te zuigen.

Dat was echter buiten Aleksandr Loekasjenko gerekend. Hij won in 1994 de presidentsverkiezingen en regeert het land sindsdien met ijzeren hand. Zijn wil is wet, maar de man is enorm populair onder de Wit-Russische bevolking. Loekasjenko kreeg de inflatie onder controle, hield de privatisering tegen, het IMF buiten de deur en zette het land op het spoor van economische groei en welvaart. Dat alles met een centraal geleide economie, op oude Sovjet-leest geschoeid maar wel met een zeer goed team van economische adviseurs om zich heen.

Het land leunt sterk op grote broer Rusland, dat 50% van de Wit-Russische export voor zijn rekening neemt en voor relatief goedkope brandstof zorgt. De wereldwijde economische crisis is aan Wit-Rusland voorbij gegaan, en zelfs op het hoogtepunt van de door Amerikaanse bankiers veroorzaakte ellende kon Wit-Rusland groeicijfers van rond de 10% voorleggen.

Het succes en de weigering om zaken te doen met het kartel van Joodse bankiers heeft er echter voor gezorgd dat er in de Westerse media en door Westerse politici en economen een vreselijke hetze tegen Wit-Rusland wordt gevoerd. De bankiers kunnen het niet hebben dat er aan hun wereldhegemonie getornd wordt en bereiden met de hetze maatregelen voor zoals ze nu al tegen Iran genomen zijn. George W. Bush bestempelde Loekasjenko als de 'laatste dictator van Europa' en bij verkiezingen die Loekasjenko steeds weer met een overweldigende meerderheid wint wordt steevast melding gemaakt van verregaande fraude. Waar hebben we dat eerder gezien? En waarom zwegen de Westerse media over de schandalig verlopen verkiezingen in Azerbeidzjan, een bondgenoot van het Kapitalistische Westen in de strijd tegen Iran?

In 2003 gooide Loekasjenko dan nog eens wat olie op het vuur door in 2003 het Joods Instituut in de hoofdstad te sluiten en enkele jaren later fijntjes op te merken dat de Joden een zwijnenstal hadden gemaakt van de stad Babroejsk. Daarmee kreeg hij in het Westen het etiket antisemiet opgeplakt en schakelde de mediahetze tegen Wit-Rusland en Loekasjenko uiteraard een versnelling hoger.

Maar de economische cijfers van Wit-Rusland liegen er niet om en de president is zeer geliefd onder de bevolking. En ondanks de hetze van de media, de blinde haat van de Westerse kapitalisten tegen het socialistische succesverhaal en het tandenknarsen van het IMF en zijn roedel wurgbankiers kon Martin Reiser van de Wereldbank in november tijdens het Investment Forum in Frankfurt niet anders doen dan zijn respect uitspreken voor het succesverhaal Wit-Rusland, dat samen met Iran en Venezuela aantoont dat een land ook zonder torenhoge staatsschuld, privatisering van de staatsbedrijven en het afbouwen van de sociale voorzieningen economisch succesvol kan zijn.

Terwijl onze kleinkinderen in de toekomst zullen kromliggen om de door ons opgebouwde staatsschuld af te betalen, zullen enkele van hen wellicht de koffers pakken en afreizen naar Wit-Rusland, om er een baan en een toekomst te vinden en in te zien dat neo-liberale kapitalisme de grootste fout van hun voorouders is geweest. Tenminste, als het land dan al niet in puin is geschoten voor het hebben van massavernietigingswapens, het herbergen van terroristen of het werken aan een vreedzaam nucleair programma...

Bron: Zonnewind

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter